ιστορία wiys

συνιδρυτές wiysΤο Walking In Your Shoes® συν-δημιουργήθηκε από τον ψυχολόγο John Cogswell Ph.D. και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Joseph Culp στην πόλη των αγγέλων, το Los Angeles, στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το 1986 οι Cogswell και Culp άρχισαν να εξερευνούν την εφαρμογή αυτής της προσέγγισης μέσω του σώματος – νου στην πράξη.

Η ιδέα που βρίσκονταν στον πυρήνα του Walking In Your Shoes® είχε βαθιές επιδράσεις: Με την εμπιστοσύνη στην αυθόρμητη και με ενσυναίσθηση «σοφία του σώματος» μπορούσε κάποι@ να δηλώσει την πρόθεσή τ@ να είναι ένα άλλο άτομο και μέσα από την κίνηση και το συνειδητό συντονισμό να το βιώσει σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο, χωρίς κάποιου είδους προϋπάρχουσας γνώσης ή να έχει γνωρίσει το ίδιο το άτομο προσωπικά.

Η εμπειρία του Walking μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες ακριβείς και σχετικές για ένα άτομο ή ένα αντικείμενο, που δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στο συνειδητό νου. Αυτή η τεχνική μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο και να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε ερώτημα ή αντικείμενο επιθυμούσε κάποι@ θεραπευόμεν@ να εξερευνήσει.

Βλέποντας τις δυνατότητες, τόσο για την ψυχοθεραπεία, όσο και για τις παραστατικές τέχνες οι Cogswell και Culp ξεκίνησαν μια πειραματική, ερευνητική ομάδα που αποτελούνταν από μερικ@ από τ@ συναδέλφους ηθοποιούς του Culp. Μέχρι το 1990 οι Culp και Cogswell είχαν δημιουργήσει μια δεύτερη ομάδα για να μελετήσουν τις επιδράσεις του Walking, αυτή τη φορά βάζοντας μαζί τ@ ερμηνευτ(ρι)ες και τ@ θεραπευτ(ρι)ες, λόγω των αμοιβαίων ικανοτήτων τους. Οι ερμηνευτ(ρι)ες ήταν πρόθυμ@ να χρησιμοποιήσουν το σώμα και τα συναισθήματά τους ελεύθερα, ενώ οι θεραπευτ(ρι)ες είχαν εκπαιδευτεί στο να είναι παρατηρητ(ρι)ες όσον αφορά τις ψυχολογικές επιδράσεις και θεραπευτικά οφέλη.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι Culp και Cogswell μαζί με πολλούς καλλιτέχνες και θεραπευτές ίδρυσαν την ομάδα του Walking In Your Shoes® που το έκανε ευρύτερα γνωστό και πρόσφεραν βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια και την εκπαίδευση για το κοινό. Εκείνη την περίοδο ο Culp εκλέπτυνε το Walking για την εκπαίδευση, δημιουργώντας επαναλαμβανόμενες «κατευθυντήριες γραμμές», «βήματα» και «ερωτήσεις», που μπορούσαν να οδηγήσουν τ@ εκπαιδευόμεν@ στο Walking με την μεγαλύτερη ελευθερία και αλήθεια και τα περισσότερα οφέλη.

Εμπνευσμένος από αυτά τα ευρήματα, ο Culp ίδρυσε το 1992 το Walking Theatre Group για να δουλέψει συγκεκριμένα με ηθοποιούς, συγγραφείς και σκηνοθέτ(ρι)ες χρησιμοποιώντας τη διαδικασία του Walking In Your Shoes®. Με τη μορφή εργαστηρίου, τα μέλη εκπαιδεύονταν στο να εφαρμόζουν τη μέθοδο στις ανάγκες τους ως καλλιτέχν(ιδ)ες των παραστατικών τεχνών. Οι ηθοποιοί μπορούσαν να «περπατήσουν» ρόλους, οι συγγραφείς να «περπατήσουν» το έργο τους και οι σκηνοθέτ(ρι)ες μπορούσαν να κερδίσουν επιγνώσεις και να «διδάξουν» το όραμά τους μέσα από αυτή την άκρως αποτελεσματική ομαδική διαδικασία. Μέσα από την ομάδα και κάνοντας πολλαπλά Walks ανθρώπων και ρόλων, τα μέλη της ανακάλυψαν βαθύτερα επίπεδα της ανθρώπινης φύσης, κάτι που μπορούσε στη συνέχεια να εμπνεύσει την ατομική τους εργασία και κάθε τους project.

Το 1993 ο Cogswell δημοσίευσε ένα άρθρο για το Walking In Your Shoes® στο Journal of Humanistic Psychology με τίτλο “Walking-In-Your-Shoes: Toward Integrating Sense of Self with Sense of Oneness.” («Walking-In-Your-Shoes: Προς την ολοκλήρωση της αίσθησης του εαυτού με την αίσθηση της ενότητας»).

Το άρθρο περιέγραφε το οδοιπορικό του Cogswell προς την ανακάλυψη της διαδικασίας, τη συνεργασία και την εργασία τους με τον Joseph Culp, την ομάδα μελέτης, τ@ θεραπευόμεν@ των Walks και την άποψή του, πως η διαδικασία αυτή μοιράζονταν γνώσεις που πηγάζουν από τις πνευματικές παραδόσεις, όπως αυτή του θιβετιανού Βουδισμού, όπου η έννοια της ουσιαστικής «Ενότητας» μας καθιστούσε δυνατό ένα φαινόμενο, όπως αυτό του Walking.

John Cogswell
John Cogswell
Joseph Culp
Joseph Culp

Το 1996 ο Joseph Culp σκηνοθέτησε συναδέλφους της ομάδας του σε μία δημόσια παρουσίαση του Walking In Your Shoes® με τον τίτλο: “Welcome to the Great Beyond” (Καλώς ήρθατε στο υπερπέραν). Μέλη του κοινού προθυμοποιήθηκαν να περπατηθούν και είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν τις πληροφορίες ζωντανά επί σκηνής. Ο Culp δήλωσε: «@ Περπατητ@, όπως @ Σαμάν@, χρησιμοποιεί τον εαυτό τ@ για να γίνει ένα με την ατομική ή την ομαδική συνείδηση και κατορθώνει ένα είδος άμεσης ενσυναισθητικής αποκάλυψης». Αυτό βρήκε μεγάλη ανταπόκριση τόσο στη θεατρική, όσο και στη θεραπευτική κοινότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές κατευθύνσεις στη θεραπεία και την ψυχαγωγία και ενίσχυσε περαιτέρω το Walking ως μια δύναμη για τη θεραπευτική πρακτική, για τις δημιουργικές τέχνες και την ανανέωση της κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας το Walking In Your Shoes® συνέχισε να μελετάται και να εφαρμόζεται σε διάφορες ομάδες και εργαστήρια από έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό θεραπευτ(ρι)ών, καλλιτέχν(ιδ)ων και επαγγελματιών της πνευματικότητας. Η Αλεξάνδρα Κατεχάκη (@alexkatehakis) και η Janet Lester PsyD. συντόνισαν την ομάδα Full Moon Women’s Walking Group η οποία ενδυνάμωνε και υποστήριζε γυναίκες μέσα από το WIYS®. Η Lauren Culp MFT, μέλος μιας από τις πρώτες θεραπευτικές ερευνητικές ομάδες, εργάστηκε με τον John Cogswell σε μία ομάδα εποπτείας θεραπευτ(ρι)ών χρησιμοποιώντας το WIYS® για να διερευνήσει θέματα μεταξύ τ@ θεραπευτ@ και τ@ θεραπευόμεν@. Ο Joseph Culp συνέχισε την εργασία του με το Walking Theatre Group και να προσφέρει εργαστήρια Walking και ομάδες μελέτης.

Η Eugenia Buerklin MFT εκπαιδεύτηκε με τους Culp and Cogswell και συντόνισε ομάδες Walking στη Γερμανία, τη Χαβάη και τη Νέα Υόρκη. Η Αλεξάνδρα Κατεχάκη συντόνισε μία θεραπευτική ομάδα Walking για πολλά χρόνια υπό την εποπτεία του Cogswell. Το 2005 οι Cogswell και Κατεχάκη παρουσίασαν το Walking In Your Shoes® στο Συνέδριο Επιστήμης και Συνειδητότητας στο Santa Fe του New Mexico. Η Κατεχάκη ίδρυσε στη συνέχεια το Κέντρο Υγιούς Σεξουαλικότητας στο Los Angeles και συνεχίζει να εφαρμόζει το Walking στη θεραπεία της σεξουαλικής εξάρτησης.

Το 2008 ο Christian Assel εκπαιδεύτηκε από τον Joseph Culp στο Walking In Your Shoes® στο Los Angeles. Έχοντας σαν βάση του τη Γερμανία, ο Assel είχε ήδη ένα ισχυρό υπόβαθρο ως συντονιστής οικογενειακών αναπαραστάσεων και έμαθε πως το Walking μοιράζονταν ορισμένες κοινές αρχές, όπως τη χρήση του «Γνωρίζοντος Πεδίου» και των εκπροσώπων που αναλαμβάνουν ρόλους για θεραπευόμεν@. Ενθουσιασμένος από την άμεση προσέγγιση μέσω του σώματος, εισήγαγε την μέθοδο σε κάποιες από την ομάδες του στη Γερμανία, η οποία και έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό. Ο Christian Assel επέστρεψε το 2009 στις Ηνωμένες Πολιτείες για επιπλέον εκπαίδευση με τον Joseph Culp, συνάντησε και πήρε συνέντευξη από τον John Cogswell και προχώρησε γράφοντας το 2010 το πρώτο του βιβλίο για το WIYS®: «Walking In Your Shoes®: Gehen heisst verstehen» (Walking In Your Shoes®: Περπατώ σημαίνει κατανοώ), το οποίο έχει μεταφραστεί και στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο «Walking In Your Shoes®: Walking is understanding».

Ο Christian Assel ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Walking In Your Shoes® που προσφέρει την πιστοποιημένη εκπαίδευση και την υποστήριξη των συντονιστ(ρι)ών ανά την Ευρώπη. Από το 2012 ο Joseph Culp συντονίζει εκπαιδευτικά διήμερα, εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις και στην Ευρώπη – στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία. Ένα νέο βιβλίο του Christian Assel με τίτλο «Wenn ich gehe, dann läufts» (Όταν περπατώ, προχωράω) εκδόθηκε το 2016.

Το 2011 ο Γιώργος Νάσιος, ερχόμενος από το χώρο του Θεάτρου και της Συστημικής Αναπαράστασης, συναντάει στο δρόμο του το Walking In Your Shoes®. Βρίσκει σε αυτό συγκερασμένες τις δύο μεγάλες του αγάπες και αμέσως αποφασίζει να ακολουθήσει αυτό του το νέο κάλεσμα. Είναι η χρονιά που, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δεν θα εργάζεται τη χειμερινή σεζόν στο θέατρο – κάτι, που αρχικά ερμηνεύει ως ατυχία – κι έχει έτσι την ευλογία να εκπαιδευτεί στο Walking από τον Christian Assel στο Αμβούργο. Αναγνωρίζει στο Walking In Your Shoes® πολλές κοινές αρχές με το Θέατρο (την θεραπευτική του διάσταση) και την Συστημική Αναπαράσταση και η αμεσότητα του τον κερδίζει αμέσως. Την επόμενη χρονιά θα μετεκπαιδευτεί από τον ίδιο τον συνιδρυτή του Walking In Your Shoes®, τον Joseph Culp, στο Βερολίνο. Ήδη στη διάρκεια της εκπαίδευσής του συντονίζει ομάδες εξάσκησης και μετά την αποφοίτησή του ως πιστοποιημένος συντονιστής Walking In Your Shoes® ξεκινά να προσφέρει βιωματικά εργαστήρια. Προσφέρει έκτοτε βιωματικά εργαστήρια στην Ελλάδα, την Ελβετία, τη Σουηδία και την Αυστρία. Τον Μάρτιο του 2015 ξεκίνησε την πρώτη πιστοποιημένη εκπαίδευση συντονιστών Walking In Your Shoes® στην Αθήνα. Τον Γενάρη του 2016 αποφοίτησαν οι πρώτ@ επτά πιστοποιημέν@ Συντονιστ(ρι)ες της Ελλάδας. Σύντομα ξεκινά οι επόμενοι κύκλοι Εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Ελβετία

Τον Οκτώβριο του 2023 ολοκλήρωσε με τον Joseph Culp στο Αμβούργο την μετεκπαίδευσή του στο Walking In Your Shoes® με εστίαση στα τραύματα.

Ο Christian Assel τον έχει ορίσει ως επίσημο εκπρόσωπο της μεθόδου και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου WIYS® σε Ελλάδα και Ελβετία.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο πολυάριθμ@ συντονιστ(ρι)ες Walking In Your Shoes® που εφαρμόζουν την τεχνική σε πολλά πεδία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, των δημιουργικών τεχνών, της επιχειρηματικότητας και του Life Coaching. Το Walking In Your Shoes® συνεχίζει να επεκτείνεται ως μία πρακτική μέθοδος στον τομέα της αυτοβοήθειας, της θεραπείας, της εργασίας με τα τραύματα και της ίασης σε παγκόσμιο επίπεδο.

* Το Σύμβολο @ χρησιμοποιείται σύμφωνα με το πνεύμα του Walking In Your Shoes® και συμπεριλαμβάνει όλα τα πλάσματα – κάθε φύλου, ταυτότητας και προσανατολισμού