info
Το Walking In Your Shoes® συν-δημιουργήθηκε από τον Ψυχολόγο John Cogswell Ph.D. και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Joseph Culp στο Los Angeles στα τέλη της δεκαετίας του 80....

Η Ιστορία του Walking in your Shoes ®

WIYS®

info

parΤο Walking In Your Shoes® συν-δημιουργήθηκε  από τον Ψυχολόγο  John Cogswell Ph.D. και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Joseph Culp στο Los Angeles στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το 1986 οι Cogswell και Culp άρχισαν να εξερευνούν την εφαρμογή αυτής της προσέγγισης μέσω του σώματος - νου στην πράξη. Η ιδέα που βρίσκονταν στον πυρήνα του Walking In Your Shoes® είχε βαθιές επιδράσεις: Με την εμπιστοσύνη στην αυθόρμητη και με ενσυναίσθηση «σοφία του σώματος» μπορούσε κάποιος να δηλώσει την πρόθεσή του να είναι ένα άλλο άτομο και μέσα από την κίνηση και το συνειδητό συντονισμό να βιώσει το εν λόγω άτομο σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο, χωρίς να χρησιμοποιεί κάποιο είδος προϋπάρχουσας γνώσης ή να έχει γνωρίσει το ίδιο το άτομο προσωπικά. Η εμπειρία του Walking μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες ακριβείς και σχετικές για ένα άτομο ή ένα αντικείμενο, που  δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στο συνειδητό νου. Αυτή η τεχνική μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε πρόσωπο, και να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε ερώτημα ή αντικείμενο κάποιος θεραπευόμενος επιθυμούσε να εξερευνήσει. Βλέποντας τις δυνατότητες, τόσο για την ψυχοθεραπεία, όσο και για τις παραστατικές τέχνες οι Cogswell και Culp ξεκίνησαν μια πειραματική ερευνητική ομάδα που αποτελούνταν από μερικούς από τους συναδέλφους ηθοποιούς του Culp. Μέχρι το 1990 οι Culp και Cogswell είχαν δημιουργήσει μια δεύτερη ομάδα για να μελετήσουν τις επιδράσεις του Walking, αυτή τη φορά βάζοντας μαζί τους ερμηνευτές και τους θεραπευτές, λόγω των αμοιβαίων ικανοτήτων τους. Οι ερμηνευτές ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το σώμα και τα συναισθήματά τους ελεύθερα, ενώ οι θεραπευτές είχαν εκπαιδευθεί στο να είναι παρατηρητές όσον αφορά τις ψυχολογικές επιδράσεις και θεραπευτικά οφέλη.

istoria«Όταν κάποιος δηλώνει την πρόθεσή του να είναι κάποιο άλλο πρόσωπο και περπατάει με αυτήν την πρόθεση, τότε είναι σε θέση, μέσα από την αυθόρμητη σοφία του σώματος και του νου, να βιώσει αυτό το πρόσωπο βαθιά και με ακρίβεια»
John F. Cogswell, Ph.D.
 (“Walking In Your Shoes®” Journal of Humanistic Psychology, 1993)

parΕμπνευσμένος από αυτά τα ευρήματα, ο Culp ίδρυσε το 1992 το  Walking Theatre Group για να δουλέψει συγκεκριμένα με ηθοποιούς, συγγραφείς και σκηνοθέτες χρησιμοποιώντας τη διαδικασία του WIYS®. Με τη μορφή εργαστηρίου, τα μέλη εκπαιδεύονταν στο να εφαρμόζουν τη μέθοδο στις ανάγκες τους ως καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών. Οι ηθοποιοί μπορούσαν να «περπατήσουν» ρόλους, οι συγγραφείς να «περπατήσουν» το έργο τους και οι σκηνοθέτες μπορούσαν να κερδίσουν επιγνώσεις και να «διδάξουν» το όραμά τους μέσα από αυτή την άκρως αποτελεσματική ομαδική διαδικασία. Μέσα από την ομάδα και κάνοντας πολλαπλά «Walks» ανθρώπων και ρόλων, τα μέλη της ανακάλυψαν βαθύτερα επίπεδα της ανθρώπινης φύσης, κάτι που μπορούσε στη συνέχεια να εμπνεύσει την ατομική τους δουλειά και κάθε τους project σαν σύνολο.
parΕκείνη την περίοδο ο Culp εκλέπτυνε το Walking In Your Shoes® για την εκπαίδευση, δημιουργώντας επαναλαμβανόμενες «κατευθυντήριες γραμμές», «βήματα» και «ερωτήσεις», που μπορούσαν να οδηγήσουν τους εκπαιδευόμενους στο Walking με την μεγαλύτερη ελευθερία, αλήθεια και τα περισσότερα οφέλη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 οι  Culp και Cogswell μαζί με πολλούς καλλιτέχνες και θεραπευτές ίδρυσαν την ομάδα του Walking In Your Shoes® που έκανε το WIYS® ευρύτερα γνωστό και πρόσφεραν την εκπαίδευση, βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια για το κοινό.
parΤο 1993 ο Cogswell δημοσίευσε ένα άρθρο για το WIYS® στο Journal of Humanistic Psychology με τίτλο “Walking-In-Your-Shoes: Toward Integrating Sense of Self with Sense of Oneness.” («Προς την ολοκλήρωση της αίσθησης του εαυτού με την αίσθηση της ενότητας»). Το άρθρο περιέγραφε το οδοιπορικό του Cogswell προς την ανακάλυψη της διαδικασίας, την συνεργασία και εργασία του με τον  Joseph Culp, την ομάδα μελέτης, τους θεραπευόμενους – πελάτες των Walks και την άποψή του, πως η διαδικασία αυτή μοιράζονταν γνώσεις που πηγάζουν από τις πνευματικές παραδόσεις, όπως αυτή του Θιβετιανού Βουδισμού, όπου η έννοια της ουσιαστικής «Ενότητας» μας, καθιστούσε δυνατό ένα φαινόμενο, όπως αυτό του Walking.
parΤο 1996 ο Joseph Culp σκηνοθέτησε συναδέλφους της ομάδας του Walking In Your Shoes® σε μία δημόσια παρουσίαση του WIYS®με τον τίτλο: “Welcome to the Great Beyond” (Καλώς ήρθατε στο υπερπέραν). Μέλη του κοινού προθυμοποιήθηκαν να περπατηθούν και είχαν την ευκαιρία να επεξεργαστούν τις πληροφορίες ζωντανά επί σκηνής. Ο Culp δήλωσε: «Ο Περπατητής, όπως ο Σαμάνος, χρησιμοποιεί τον εαυτό του για να γίνει ένα με την ατομική ή την ομαδική συνείδηση και κατορθώνει ένα είδος άμεσης ενσυναισθητικής αποκάλυψης». Αυτό βρήκε μεγάλη ανταπόκριση τόσο στη θεατρική, όσο και στη θεραπευτική κοινότητα σε σχέση με τις παραδοσιακές κατευθύνσεις στη θεραπεία και την ψυχαγωγία και ενίσχυσε περαιτέρω το WIYS® ως μια δύναμη για τη θεραπευτική πρακτική, για τις δημιουργικές τέχνες και την ανανέωση της κοινότητας.
parΚατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας το WIYS® συνέχισε να μελετάται και να εφαρμόζεται σε διάφορες ομάδες και εργαστήρια από έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό θεραπευτών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών της πνευματικότητας. Η Αλεξάνδρα Κατεχάκη και η Janet Lester PsyD. συντόνισαν την ομάδα Full Moon Women’s Walking Group η οποία ενδυνάμωνε και υποστήριζε γυναίκες μέσα από το  WIYS®. Η Lauren Culp MFT, μέλος μιας από τις πρώτες θεραπευτικές ερευνητικές ομάδες, εργάστηκε με τον John Cogswell σε μία ομάδα εποπτείας θεραπευτών χρησιμοποιώντας το WIYS® για να διερευνήσει θέματα μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Ο Joseph Culp συνέχισε την εργασία του με το Walking Theatre Group και να προσφέρει εργαστήρια WIYS® και ομάδες μελέτης. Η Eugenia Buerklin MFT εκπαιδεύτηκε με τους Culp and Cogswell και συντόνισε ομάδες  WIYS® στη Γερμανία, τη Χαβάη και τη Νέα Υόρκη. Η Αλεξάνδρα Κατεχάκη συντόνισε μία θεραπευτική ομάδα WIYS® για πολλά χρόνια υπό την εποπτεία του Cogswell. Το 2005 οι Cogswell και Κατεχάκη παρουσίασαν το WIYS® στο Συνέδριο Επιστήμης και Συνειδητότητας στο Santa Fe του New Mexico. Η Κατεχάκη ίδρυσε στη συνέχεια το Κέντρο Υγιούς Σεξουαλικότητας στο Los Angeles και συνεχίζει να εφαρμόζει το WIYS® στη θεραπεία της σεξουαλικής εξάρτησης.
parΤο 2008 ο Christian Assel εκπαιδεύτηκε από τον Joseph Culp στο WIYS® στο Los Angeles. Έχοντας σαν βάση του τη Γερμανία, ο Assel είχε ήδη ένα ισχυρό υπόβαθρο ως συντονιστής οικογενειακών αναπαραστάσεων και έμαθε πως το WIYS® μοιράζονταν ορισμένες κοινές αρχές, όπως τη χρήση του «Γνωρίζοντος Πεδίου» και των εκπροσώπων που αναλαμβάνουν ρόλους για θεραπευόμενους, οι οποίοι επιθυμούν να κερδίσουν βαθύτερη κατανόηση για το οικογενειακό τους σύστημα. Ενθουσιασμένος από την άμεση προσέγγιση μέσω του σώματος και του νου, εισήγαγε την μέθοδο σε κάποιες από την ομάδες του στη Γερμανία, η οποία και έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό. Ο Assel επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για επιπλέον εκπαίδευση με τον Culp, συνάντησε και πήρε συνέντευξη από τον John Cogswell και προχώρησε γράφοντας το 2010 το πρώτο του βιβλίο για το WIYS® «Walking In Your Shoes®: Περπατώ σημαίνει κατανοώ.»

wiysΟ Christian Assel (δεξιά) παίρνει συνέντευξη από τον John Cogswell (αριστερά) στη Santa Barbara των Η.Π.Α. τον Ιούνιο του 2009


parΟ Assel ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο WIYS® που προσφέρει την πιστοποιημένη εκπαίδευση και υποστήριξη των συντονιστών ανά την Ευρώπη. Από το 2012 ο Joseph Culp συντόνισε σε εκπαιδευτικά διήμερα στη Γερμανία και την Αυστρία. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολυάριθμοι συντονιστές WIYS® που εφαρμόζουν την τεχνική σε πολλά πεδία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχοθεραπείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, των δημιουργικών τεχνών, της επιχειρηματικότητας και του Life Coaching. Το WIYS® συνεχίζει να επεκτείνεται ως μία πρακτική μέθοδος στον τομέα της αυτοβοήθειας, της θεραπείας, της εργασίας με τα τραύματα και της ίασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα νέο βιβλίο θα εκδοθεί το 2016.
parΤο 2011 ο Γιώργος Νάσιος, ερχόμενος από το χώρο του Θεάτρου και της Συστημικής Αναπαράστασης, συναντάει στο δρόμο του το Walking In Your Shoes®. Βρίσκει σε αυτό παντρεμένες τις δύο μεγάλες του αγάπες και αμέσως αποφασίζει να ακολουθήσει αυτό του το νέο κάλεσμα.  Είναι η χρονιά που, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, δεν θα εργάζεται τη χειμερινή σεζόν στο θέατρο κι έτσι έχει την ευκαιρία να εκπαιδευτεί στο WIYS® από τον Christian Assel στο Αμβούργο της Γερμανίας. Αναγνωρίζει στο WIYS® πολλές κοινές αρχές με το Θέατρο (την θεραπευτική του διάσταση) και την Συστημική Αναπαράσταση αλλά η αμεσότητα του WIYS® τον κερδίζει αμέσως. Την επόμενη χρονιά θα μετεκπαιδευτεί από τον ίδιο τον συνιδρυτή του WIYS® Joseph Culp στο Βερολίνο.  Ήδη στη διάρκεια της εκπαίδευσής του συντονίζει ομάδες εξάσκησης και μετά την αποφοίτησή του ως πιστοποιημένος συντονιστής Walking In Your Shoes® ξεκινά να προσφέρει βιωματικά εργαστήρια WIYS®. Έχει προσφέρει ως τώρα εργαστήρια στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), στην Ελβετία και τη Σουηδία. Τον Μάρτιο του 2015 ξεκίνησε την πρώτη πιστοποιημένη εκπαίδευση συντονιστών Walking In Your Shoes® στην Αθήνα. Τον Γενάρη του 2016 θα έχουν αποφοιτήσει οι πρώτες/-οι 7 πιστοποιημένες/-οι Συντονίστριες/-ές Walking In Your Shoes® της Ελλάδας. Ο Christian Assel τον έχει ορίσει ως επίσημο εκπρόσωπο της μεθόδου και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου WIYS® σε Ελλάδα και Ελβετία.

story

Ο Γιώργος Νάσιος με τον συνιδρυτή του Walking In Your Shoes® Joseph Culp

story2

Ο Γιώργος Νάσιος με τον Joseph Culp και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου WIYS® Christian Assel

 

 

 

 

wiysΔιαβάστε Επίσης:
wiysΒιογραφικά - Ποιοί Είμαστε

 

 

wiysΣε ποιούς απευθύνεται:

parΤο Walking In Your Shoes® απευθύνεται στην καθεμία και στον καθένα που θέλει να εμβαθύνει στο προσωπικό του μονοπάτι. Που θέλει να κατανοήσει σε βάθος τις ρίζες, τις δυναμικές, τις Συστημικές Τάξεις και εμπλοκές της Ζωής της/του. Που ζητά να της/του φανερωθούν επιγνώσεις και να ενεργοποιηθούν λύσεις - ένα βήμα τη φορά – σε όλους τους τομείς της Ζωής της/του, για μια Ζωή εναρμονισμένη με το μονοπάτι της και τον προορισμό της και στην οποία Συναινεί και τη χαίρεται ολοένα και περισσότερο.

Επίσης απευθύνεται:

parΣε Θεραπευτές, Εμψυχωτές, Συμβούλους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Εκπαιδευτικούς, Λειτουργούς στο χώρο της Υγείας, Λειτουργούς που υποστηρίζουν άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες: ασθενείς, ανθρώπους τρίτης ηλικίας.
parΣε Καλλιτέχνες, Συγγραφείς, Ηθοποιούς, Σκηνοθέτες, Ερμηνευτές, Στιχουργούς που θέλουν να φτάσουν με τη δημιουργικότητά τους σε βαθύτερα βιωματικά επίπεδα.
parΣε κάθε Λειτουργό που θέλει να αποκτήσει ένα βαθύτερο επίπεδο Ενσυναίσθησης και να εμπλουτίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει με μία βιωματική εμπειρία, η οποία επιδρά σε βαθύτερα επίπεδα της Ψυχής του θεραπευόμενου.
parΣε Επιχειρηματίες που επιθυμούν να μεταβούν σε μία Ενσυνείδητη Επιχειρηματικότητα, να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τις αρχές της στην Επιχείρησή τους.

 

NewsLetters


wiysΕπικοινωνήστε μαζί μας